Cygańskie gołąbki na ostro
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Gołąbki
Składniki:
- 10 zblanszowanych liści kapusty
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 200 g tłustego boczku
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 ostre świeże zielone papryki
- 6 sztuk świeżej okry
- 1 łyżeczka papryki chili w płatkach
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka smalcu
- 1l przecieru pomidorowego
- 1l bulionu
- 1/2 szklanki koniaku
- szklanka ryżu
- sól
- pieprz
- ostro-słodki sos pomidorowy:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 200 ml piwa Porter
- 6 łyżkek cukru brązowego
- 5 szuszonych śliwek
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek pokrój w kostkę. Zielone papryczki i okrę pokrój w plastry, cebulę w piórka, a ząbki czosnku drobno posiekaj. Na smalcu przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj boczek i mięso mielone. Na końcu dorzuć papryczki i okrę. Wszystkie składniki dopraw solą, słodką papryką i chili w płatkach. Składniki podlej koniakiem, bulionem i sosem pomidorowym. Dosyp ryż i duś wszystko przez godzinę.
Zawiń farsz w zblanszowane liście kapusty. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj ostro-słodki sos pomidorowy. Na patelni skarmelizuj cukier brązowy. Dolej piwo, dodaj przecier pomidorowy i śliwki. Dopraw solą. Gotowym sosem zalej gołąbki i piecz bez przykrycia przez godzinę w piekarniku. Smacznego!
Zawiń farsz w zblanszowane liście kapusty. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj ostro-słodki sos pomidorowy. Na patelni skarmelizuj cukier brązowy. Dolej piwo, dodaj przecier pomidorowy i śliwki. Dopraw solą. Gotowym sosem zalej gołąbki i piecz bez przykrycia przez godzinę w piekarniku. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W