Zupa migdałowa z ryżem i cynamonem

Zupa migdałowa z ryżem i cynamonem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 250 g migdałów mielonych
  • 1,5 l mleka
  • garść rodzynek
  • skórka starta z ćwiartki cytryny
  • 1-2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
Do podania:
  • 3-4 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • szczypta cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotowujemy mleko z laską wanilii, wcześniej rozcinamy ją, wyciągamy ziarenka i wraz ze skórką wkładamy do mleka.
Gorącym mlekiem zalewamy mielone migdały i odstawiamy, najlepiej na noc.
Następnie podgrzewamy całość ze szczyptą soli, namoczonymi i odsączonymi rodzynkami, skórką z cytryny.
Jak zupa się zagotuje, ściągamy ją z gazu. Dolewamy powoli i ciągle mieszając rozkłócone żółtka.
Do miseczki nakładamy 2-3 łyżki ryżu, zalewamy go gorącą zupą i dekorujemy całość płatkami migdałowymi i cynamonem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA