Zupa migdałowa z ryżem i cynamonem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g migdałów mielonych
- 1,5 l mleka
- garść rodzynek
- skórka starta z ćwiartki cytryny
- 1-2 czubate łyżki cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Do podania:
- 3-4 łyżki prażonych płatków migdałowych
- 150 g ugotowanego ryżu
- szczypta cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotowujemy mleko z laską wanilii, wcześniej rozcinamy ją, wyciągamy ziarenka i wraz ze skórką wkładamy do mleka.
Gorącym mlekiem zalewamy mielone migdały i odstawiamy, najlepiej na noc.
Następnie podgrzewamy całość ze szczyptą soli, namoczonymi i odsączonymi rodzynkami, skórką z cytryny.
Jak zupa się zagotuje, ściągamy ją z gazu. Dolewamy powoli i ciągle mieszając rozkłócone żółtka.
Do miseczki nakładamy 2-3 łyżki ryżu, zalewamy go gorącą zupą i dekorujemy całość płatkami migdałowymi i cynamonem.
Gorącym mlekiem zalewamy mielone migdały i odstawiamy, najlepiej na noc.
Następnie podgrzewamy całość ze szczyptą soli, namoczonymi i odsączonymi rodzynkami, skórką z cytryny.
Jak zupa się zagotuje, ściągamy ją z gazu. Dolewamy powoli i ciągle mieszając rozkłócone żółtka.
Do miseczki nakładamy 2-3 łyżki ryżu, zalewamy go gorącą zupą i dekorujemy całość płatkami migdałowymi i cynamonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W