Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Zupa z selera korzeniowego:
3 łyżki masła
2 posiekane pory, odkrojona zielona część
1 cebula pokrojona w kostkę
2 liście laurowe
3 łodygi tymianku
½ szklanki białego wina
1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony w kostkę
1 ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
6 szklanek bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 35%
szczypta świeżej gałki muszkatołowej
¼ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka czarnych ziaren sezamu do dekoracji
sól
pieprz
Zupa z selera korzeniowego:
Do garnka włóż 2 łyżki masła. Kiedy masło roztopi się, dodaj pory, cebulę, liście laurowe oraz tymianek. Mieszaj, aż cebula stanie się szklista. Dodaj białe wino i odparuj 2/3. Dodaj seler korzeniowy i ziemniaka. Zamieszaj. Dodaj bulion warzywny, zagotuj, a potem zmniejsz ogień. Duś, aż seler zmięknie (ok. 35 – 40 minut). Przełóż mieszankę do miksera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę.
Dodaj śmietanę i resztę masła. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem udekoruj kwaśną śmietaną i czarnymi ziarnami sezamu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W