Crema catalana
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 ml śmietany
- 75 g cukru
- starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 7 g skrobi kukurydzianej
- 3 laski cynamonu
- 120 g żółtek/ 6 żółtek
- 10 truskawek do przyozdobienia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw zagotuj śmietanę z cukrem, laskami cynamonu i startymi skórkami cytrusów. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw.
Następnie na patelni skarmelizuj cukier i wlej powstały karmel na spód salaterek.
W misce podbij żółtka i dolewaj porcjami ciepłą śmietanę. Cały czas mieszaj.
Krem wlej do porcelanowych salaterek z karmelem.
Salaterki wyłóż na blaszce i piecz w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po upieczeniu wyłóż na talerzyk.
Następnie na patelni skarmelizuj cukier i wlej powstały karmel na spód salaterek.
W misce podbij żółtka i dolewaj porcjami ciepłą śmietanę. Cały czas mieszaj.
Krem wlej do porcelanowych salaterek z karmelem.
Salaterki wyłóż na blaszce i piecz w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po upieczeniu wyłóż na talerzyk.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W