Paella z kurczakiem i owocami morza
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- pierś z kurczaka
- mieszanka owoców morza (opakowanie 250 g)
- 2 garści małży
- 5 dużych krewetek
- ostra kiełbasa chorizo
- bulion warzywny
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryka zielona
- papryka czerwona
- 50 ml oliwy
- sól
- pieprz
- szklanka białego wytrawnego wina
- 4 gałązki rozmarynu
- szczypiorek
- papryczki chilli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej cebulę i papryki pokrojone w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, pokrojoną kiełbasę i kawałki piersi z kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem.
Gdy wszystko się przyrumieni dodaj owoce morza. Po chwili wsyp ryż i lekko przemieszaj składniki.
Wyrównaj powierzchnię składników, zalej je winem, bulionem tak żeby powierzchnia płynu była 2 cm. nad powierzchnią ryżu i warzyw. Na wierzch ułóż krewetki i małże. Naczynie przykryj folią aluminiową i pozostaw na małym ogniu na 20 minut. Ryż powinien być lekko twardy. Paelle tuż przed podaniem posyp posiekaną papryczką chilli i szczypiorkiem. Smacznego!
Gdy wszystko się przyrumieni dodaj owoce morza. Po chwili wsyp ryż i lekko przemieszaj składniki.
Wyrównaj powierzchnię składników, zalej je winem, bulionem tak żeby powierzchnia płynu była 2 cm. nad powierzchnią ryżu i warzyw. Na wierzch ułóż krewetki i małże. Naczynie przykryj folią aluminiową i pozostaw na małym ogniu na 20 minut. Ryż powinien być lekko twardy. Paelle tuż przed podaniem posyp posiekaną papryczką chilli i szczypiorkiem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na walentynki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W