Rosół czosnkowy z grzankami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Zupa:
- 2 udka z kurczaka (ok. 400-450 g)
- 1 ½ marchewki ok. 200 g
- 1 pietruszka ok. 150 g
- kawałek selera ok. 80 g
- sól
- pieprz
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- duża szczypta kminku
- 2 łyżki masła
- 1 jajo
- ½ szklanki śmietany (ok. 120 ml)
Do podania:
- grzanki z czerstwego pieczywa
- starty ser ok. 1/3 szklanki
- oliwa
- suszone oregano
- nać pietruszki do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy udka kurczaka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 1 godziny na małym gazie, w trakcie ściągamy szumowiny.
Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i wkładamy w całości do gotujących się udek z kurczaka. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Czosnek przeciskamy przez praskę, w drugim garnku rozgrzewamy masło i na jeszcze zimne wkładamy czosnek (1 ząbek można zostawić na później, żeby tuż przed podaniem podkręcić i wzmocnić smak czosnkowy zupy).
Podsmażany czosnek zalewamy połową ugotowanego bulionu, dodajemy sól, pieprz, majeranek i kminek. Przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut na małym gazie.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Czerstwe pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i obsypujemy startym serem. Dokładnie mieszamy, wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią.
Jajko łączymy dokładnie ze śmietaną, powoli wlewamy masę do gorącej zupy, w trakcie miksując całość blenderem. Wyłączamy gaz i ew. doprawiamy np. świeżo przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Zupę serwujemy z grzankami, posypujemy startym serem i natką pietruszki.
Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i wkładamy w całości do gotujących się udek z kurczaka. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Czosnek przeciskamy przez praskę, w drugim garnku rozgrzewamy masło i na jeszcze zimne wkładamy czosnek (1 ząbek można zostawić na później, żeby tuż przed podaniem podkręcić i wzmocnić smak czosnkowy zupy).
Podsmażany czosnek zalewamy połową ugotowanego bulionu, dodajemy sól, pieprz, majeranek i kminek. Przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut na małym gazie.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Czerstwe pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i obsypujemy startym serem. Dokładnie mieszamy, wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią.
Jajko łączymy dokładnie ze śmietaną, powoli wlewamy masę do gorącej zupy, w trakcie miksując całość blenderem. Wyłączamy gaz i ew. doprawiamy np. świeżo przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Zupę serwujemy z grzankami, posypujemy startym serem i natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W