Sałatka z dzikiego szczawiu, laskowych orzechów i wiejskiego jaja w sosie koperkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- cztery garście dzikiego szczawiu
- ćwierć szklanki orzechów laskowych – obranych
- 1 wiejskie jajko
- łyżeczka brązowego cukru
- 4 duże rzodkiewki
- chlust octu
- 3 łyżki śmietany wiejskiej lub 12%
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz świeżo mielony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szczaw dokładnie myję, osuszam i pozbawiam grubych korzonków. Orzechy prażę na suchej patelni około 3 min, dodaję cukier i zdejmuję z ognia. W misce umieszczam szczaw, orzechy oraz posiekane rzodkiewki. W tym czasie zagotowuję wodę w garnku i dodaję do niej ocet. Do drugiej, mniejszej miski wkładam pozostałe składniki i mieszam. (Kmin przed dodaniem warto uprażyć na suchej patelni podobnie jak orzechy). Do gotującej wody z octem wbijam bardzo powoli surowe jajko i gotuję delikatnie mieszając około 3-5 minut. Gdy składniki sosu się przegryzą polewam nimi sałatkę i bardzo delikatnie mieszam. Na sałatkę kładę jajko w koszulce. Podaję na talerzu dekorując np. świeżym koperkiem. Do sałatki świetnie pasuje podpłomyk: szklanka mąki, woda – tyle ile zbierze, szczypta soli i łyżeczka ziaren czarnuszki! Ciasto zagniatam, cienko rozwałkowuję i formuję cienki placek. Smażę na mocno rozgrzanej suchej patelni!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W