Nice z karmelem na kremie waniliowym

Nice z karmelem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 3 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Krem

  • 500 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • nice
  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • mleko

Karmel

  • 85 g cukru
  • 115 ml wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko wlej do rondla i dodaj 2/3 cukru oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Całość zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Wyjmij wanilię, wyskrob z niej ziarenka, dodaj je z powrotem do mleka i ponownie zagotuj. W misce roztrzep żółtka z resztą cukru do uzyskania konsystencji kremu. Mieszając wlej gotujące się mleko do kremu z żółtek, przelej z powrotem do rondla i powoli podgrzej mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. W tym momencie natychmiast zdejmij krem z ognia i przecedź przez sito. Białka ubij na prawie sztywną pianę, utrwal cukrem i ubijaj nadal do uzyskania gładkiej sprężystej piany. Zagotuj w płaskim rondlu mleko, zmniejsz moc płyty, aby mleko nie kipiało i mokrą łyżką formuj gałki z piany. Układaj je na mleku i delikatnie gotuj przez około 3 minuty przewracając w połowie czasu gotowania na drugą stronę. Przełóż na papierowy ręcznik dla odsączenia.
W małym rondelku przygotuj karmel. Cukier wymieszaj z 60 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i mieszając odparuj wodę do momentu aż syrop nabierze karmelowego koloru. Zdejmij z ognia i ostrożnie dodaj resztę wody. Gdy przestanie bulgotać postaw ponownie na palniku i powoli gotuj do uzyskania gęstego syropu. Na talerz wylej krem waniliowy ułóż na to nice i oblej nitkami karmelu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA