Japoński sernik bawełniany
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 6)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Serniki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 6 jajek
- 240 g kremowego serka do smarowania kanapek
- 70 ml śmietany kremówki
- 80 g masła
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 80 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Do podania:
- owoce jagodowe
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tortownicę o wymiarach 22 cm owinąć dokładnie folią aluminiową, wysmarować masłem, a spód wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.
W garnku zagotować wodę i ustawić temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
W metalowej misce wymieszać serek, masło i kremówkę. Miskę ustawić na garnku z wodą i ubijać do momentu, aż masa zrobi się puszysta. Odstawić.
Do masy dodać żółtka i wymieszać, aż całość dokładnie się połączy. Następnie przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać, aż cała mąka będzie wmieszana w masę. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i też wymieszać.
Na dużą blachę z piekarnika wylać około 3 cm gorącej wody i rozgrzać w piekarniku ustawionym na 150°C.
W czystej misce ubić białka na sztywno, dodając powoli sok z cytryny oraz cukier. Ubitą piane dodawać porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
Masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawić do piekarnika na blaszkę z wodą.
Piec około 80-90 minut. Podawać sernik posypany cukrem pudrem i owocami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź