Japoński sernik bawełniany

Japoński sernik bawełniany
Oceń przepis:
293 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 6)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Serniki
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • 6 jajek
  • 240 g kremowego serka do smarowania kanapek
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 80 g masła
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Do podania:
  • owoce jagodowe
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tortownicę o wymiarach 22 cm owinąć dokładnie folią aluminiową, wysmarować masłem, a spód wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.

W garnku zagotować wodę i ustawić temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.

W metalowej misce wymieszać serek, masło i kremówkę. Miskę ustawić na garnku z wodą i ubijać do momentu, aż masa zrobi się puszysta. Odstawić.

Do masy dodać żółtka i wymieszać, aż całość dokładnie się połączy. Następnie przesiać do masy mąkę i delikatnie wymieszać, aż cała mąka będzie wmieszana w masę. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i też wymieszać.

Na dużą blachę z piekarnika wylać około 3 cm gorącej wody i rozgrzać w piekarniku ustawionym na 150°C.

W czystej misce ubić białka na sztywno, dodając powoli sok z cytryny oraz cukier.  Ubitą piane dodawać porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.

Masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawić do piekarnika na blaszkę z wodą.

Piec około 80-90 minut.  Podawać sernik posypany cukrem pudrem i owocami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA