Kwas buraczany

Kwas buraczany
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 buraków
  • 1 łyżeczka kminku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 l przegotowanej, wystudzonej wody
  • 2 łyżki soli
  • duża szczypta cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od wyszorowania, a najlepiej wyparzenia dużego słoja na kwas. Buraki szorujemy i obieramy, kroimy w plastry lub podobnej wielkości kawałki. Przekładamy do słoja razem z czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Wodę zagotowujemy z solą i cukrem i po przestudzeniu wlewamy do buraków. Słój przykrywamy gazą, mocujemy ją za pomocą gumki i odstawiamy całość w ciemne, ciepłe miejsce. Po 4-7 dniach kwas powinien być gotowy. Ściągamy z wierzchu pianę, zlewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zamykamy i przechowujemy w lodówce – nawet kilka miesięcy. 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA