Kwas buraczany
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 5 buraków
- 1 łyżeczka kminku
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 l przegotowanej, wystudzonej wody
- 2 łyżki soli
- duża szczypta cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyszorowania, a najlepiej wyparzenia dużego słoja na kwas. Buraki szorujemy i obieramy, kroimy w plastry lub podobnej wielkości kawałki. Przekładamy do słoja razem z czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Wodę zagotowujemy z solą i cukrem i po przestudzeniu wlewamy do buraków. Słój przykrywamy gazą, mocujemy ją za pomocą gumki i odstawiamy całość w ciemne, ciepłe miejsce. Po 4-7 dniach kwas powinien być gotowy. Ściągamy z wierzchu pianę, zlewamy do wyparzonych słoików lub butelek, zamykamy i przechowujemy w lodówce – nawet kilka miesięcy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W