Chałwa
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 60 ml (ok. 6 łyżek) wody
- 1 szklanka pasty tahini
- ½ łyżeczki pasty z wanilii
- szczypta soli
Opcjonalnie:
- garść poszatkowanych pistacji
- 1 łyżeczka kakao
- 1 batonik z całymi orzechami, czekolada z bakaliami, itp.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W szerokim rondlu lub na patelni z wyższym rantem rozpuszczamy cukier w wodzie, mieszamy co jakiś czas. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, nim cukier się nie rozpuści. Po rozpuszczeniu cukru co jakiś czas warto poruszać patelnią, żeby zobaczyć, czy na spodzie wszystko się rozpuściło. Podgrzewamy całość 8 minut.
Tahini przelewamy do miseczki, dodajemy pastę z wanilii lub cukier wanilinowy, dodajemy sól i mieszamy. Dolewamy gorący syrop i szybko mieszamy rózgą, całość będzie szybko gęstniała. Teraz możemy dosypać dodatki do chałwy tj. orzechy, czekoladę etc.
Przelewamy całość do małego naczynka wyłożonego papierem do pieczenia, dekorujemy na wierzchu ulubionymi dodatkami. Odstawiamy całość do wystudzenia, a później wstawiamy na min. 1h do lodówki do całkowitego stężenia.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź