Chałwa
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 60 ml (ok. 6 łyżek) wody
  • 1 szklanka pasty tahini
  • ½ łyżeczki pasty z wanilii
  • szczypta soli
Opcjonalnie:
  • garść poszatkowanych pistacji
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 batonik z całymi orzechami, czekolada z bakaliami, itp.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W szerokim rondlu lub na patelni z wyższym rantem rozpuszczamy cukier w wodzie, mieszamy co jakiś czas. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia, nim cukier się nie rozpuści. Po rozpuszczeniu cukru co jakiś czas warto poruszać patelnią, żeby zobaczyć, czy na spodzie wszystko się rozpuściło. Podgrzewamy całość 8 minut.

Tahini przelewamy do miseczki, dodajemy pastę z wanilii lub cukier wanilinowy, dodajemy sól i mieszamy. Dolewamy gorący syrop i szybko mieszamy rózgą, całość będzie szybko gęstniała. Teraz możemy dosypać dodatki do chałwy tj. orzechy, czekoladę etc.

Przelewamy całość do małego naczynka wyłożonego papierem do pieczenia, dekorujemy na wierzchu ulubionymi dodatkami. Odstawiamy całość do wystudzenia, a później wstawiamy na min. 1h do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA