Grillowane filetowane udo z kurczaka na szpinaku z sosem ziołowo-orzechowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 szt. ud z kurczaka
- sól, pieprz
- Sos:
- garść orzechów włoskich
- 1 młoda cebula
- łyżka masła
- świeży estragon
- 100 ml białego wina „verde”
- pieprz
- Szpinak:
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- młoda cebula
- 3 ząbki czosnek
- oliwa
- 1 łyżeczka masła
- wino „verde”
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Za pomocą ostrego noża wyfiletuj udo z kości. Rób to ostrożnie bo nóż łatwo się obsuwa. Gotowe mięso natrzyj solą i pieprzem, odstaw do lodówki. Na patelni przesmaż na maśle cebulkę i orzechy, dodaj estragon i wino. Gdy się zagotuje, zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej udo obracając dwa razy aż wypływające osocze się całkowicie zetnie. W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą, przesmaż czosnek, cebulę i szpinak. Po chwili smażenia podlej winem. Podawaj udo na szpinaku polane sosem.
Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej udo obracając dwa razy aż wypływające osocze się całkowicie zetnie. W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą, przesmaż czosnek, cebulę i szpinak. Po chwili smażenia podlej winem. Podawaj udo na szpinaku polane sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W