Pikantne krewetki Aleshy Dixon
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 8 dużych surowych krewetek w pancerzykach
- kawałek masła
Marynata 1:
- 5-cm kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki chili w proszku
- ½ cytryny
- 2 łyżeczki oleju gorczycowego
Marynata 2:
- 80 g osączonego jogurtu
- ½ łyżeczki nasion adżwanu (ajwainu)
- 2 łyżki oleju gorczycowego
- 2 łyżeczki pasty z chili
- ½ łyżeczki garam masali
- 10 g prażonej mąki z ciecierzycy
- duża szczypta suszonych listków kozieradki (kasuri methi)
Surówka:
- ½ czerwonej lub białej kapusty
- 4 rzodkiewki
- 1 mała sałata rzymska
- kilka gałązek mięty
- kilka gałązek kolendry
- 25 g świeżego miąższu kokosa
- ½ dojrzałego mango
- ½ cytryny
- oliwa extra vergine
Chutney miętowy:
- ½ łyżeczki nasion kminu
- 2 ząbki czosnku
- 5-cm kawałek imbiru
- duży pęczek kolendry
- pęczek mięty
- 1 duże zielone chili
- 25 g niesolonych fistaszków
- 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta czarnej soli himalajskiej
- garść kostek lodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania osączonego jogurtu – wyłóż 500 g jogurtu naturalnego na podwójną warstwę gazy i odwieś na co najmniej 3 do 4 godzin. Taki jogurt możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonki, umieść w misce.
Przygotuj pierwszą marynatę. Obierz i zetrzyj imbir oraz czosnek, włóż do miski z krewetkami, dodaj chili w proszku, sok z cytryny, olej gorczycowy oraz szczyptę soli morskiej. Wymieszaj, wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
W drugiej misce połącz składniki kolejnej marynaty, dodając szczyptę soli.
Przed smażeniem włóż krewetki do drugiej marynaty, zostaw na czas potrzebny na zrobienie surówki.
Pokrój cienko kapustę i sałatę, umieść w misce. Dodaj rzodkiewki, pokrojone na plasterki oraz posiekane listki ziół oraz starty miąższ kokosa. Obierz mango i skrój pestkę. Połówkę zostaw do chutneya, drugą połówkę – pokrój w cienkie plasterki, dodaj do surówki. Skrop sokiem z cytryny, polej 3 łyżkami oliwy extra vergine, wymieszaj. Skosztuj, posól do smaku.
Przygotuj chutney. Podpraż na sucho nasiona kminu, po czym przesyp do blendera. Dodaj obrany czosnek i imbir, zioła, chili bez nasionek oraz pozostałe składniki chutneya, połówkę mango i garść kostek lodu. Zmiksuj na gładko.
Rozpuść na patelni masło na dość dużym ogniu, włóż krewetki wraz z marynatą, smaż przez 5 minut, regularnie obracając.
Podawaj krewetki wprost z patelni z chutneyem miętowym i surówką. Świetnym dodatkiem będą też indyjskie placki chlebowe i łyżka raity.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź