Sakura mochi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 100 g mąki shiratama (dostępny od japońskich sklepach spożywczych)
- 140 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- czerwony lub różowy barwnik spożywczy
20 liści wiśni marynowanych w soli
- 500 g pasty azuki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Liście z drzew wiśni umyj pod bieżącą wodą. Wymieszaj szklankę wody ze szklanką soli i zanurz w niej liście. Trzymaj w lodówce przez tydzień, a potem wypłucz.
Naleśniki: wymieszaj wodę z mąką shiratama. Dodaj cukier, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Dodaj czerwony lub różowy barwnik i mieszaj, aż ciasto zrobi się jasnoróżowe. Odstaw na 30 minut.
Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Nałóż łyżkę ciasta i rozprowadź wypukłą stroną łyżki. Smaż 30 sekund z każdej strony. Powtórz czynność z resztą ciasta.
Z pasty azuki uformuj kulkę, owiń ją w naleśnikiem, a całość zawiń w liść wiśni. Powtórz wszystko z resztą naleśników.
Naleśniki: wymieszaj wodę z mąką shiratama. Dodaj cukier, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Dodaj czerwony lub różowy barwnik i mieszaj, aż ciasto zrobi się jasnoróżowe. Odstaw na 30 minut.
Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Nałóż łyżkę ciasta i rozprowadź wypukłą stroną łyżki. Smaż 30 sekund z każdej strony. Powtórz czynność z resztą ciasta.
Z pasty azuki uformuj kulkę, owiń ją w naleśnikiem, a całość zawiń w liść wiśni. Powtórz wszystko z resztą naleśników.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W