Zielony krem warzywny z jogurtem i grzankami

Zielony krem warzywny z jogurtem i grzankami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g zielonego mrożonego groszku
  • 500 g brokułu
  • 1 cukinia
  • 1 gruszka
  • sok i zest z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 duży albo 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu
  • kawałek bagietki lub chleba
  • kilka łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki jogurtu typu islandzkiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posiekany por podsmażamy w garnku. Po chwili dodajemy czosnek. Gdy baza zmięknie, dodajemy cukinię, brokuł i groszek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie z odrobiną gruboziarnistej soli. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy.

Na ostanie 3 minuty gotowania do zupy dodajemy startą gruszkę, zest z cytryny oraz ziemniaki. Gotową zupę blendujemy na aksamitny krem i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Krem podajemy z grzankami i łyżką jogurtu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA