Zielony krem warzywny z jogurtem i grzankami

Oceń przepis:
Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 500 g zielonego mrożonego groszku
- 500 g brokułu
- 1 cukinia
- 1 gruszka
- sok i zest z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 duży albo 2 średnie ugotowane ziemniaki
- 1,5 litra bulionu
- kawałek bagietki lub chleba
- kilka łyżek oliwy
- sól i pieprz
- 3 łyżki jogurtu typu islandzkiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posiekany por podsmażamy w garnku. Po chwili dodajemy czosnek. Gdy baza zmięknie, dodajemy cukinię, brokuł i groszek. Całość zalewamy wywarem i gotujemy 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie z odrobiną gruboziarnistej soli. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy.
Na ostanie 3 minuty gotowania do zupy dodajemy startą gruszkę, zest z cytryny oraz ziemniaki. Gotową zupę blendujemy na aksamitny krem i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Krem podajemy z grzankami i łyżką jogurtu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W