Tapasy prowansalskie
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 8 sardynek w całości, świeżych i wypatroszonych
- 1 cukinia pokrojona w grube plastry
- 1 bakłażan pokrojony w grube plastry
- 1 pomidor odmiany bawole serca, pokrojony w grube plastry
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 filecik anchois opłukany i osuszany
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego tymianku (same liście)
- oliwa z oliwek
- cytryna
- świeży rozmaryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pasta tapenade – w moździerzu rozgnieć czosnek, dodaj anchois i kapary i dalej rozcieraj, by otrzymać pastę. Dodaj czarne oliwki i kontynuuj rozgniatanie, aż uzyskasz gęstą papkę. Dodaj tymianek, wlej oliwę z oliwek, połącz, dopraw do smaku i odstaw.
Na patelni grillowej podsmaż na oliwie kilka minut każde warzywo osobno z obu stron.
Na tej samej patelni podsmaż sardynki kilka minut z obu stron, na koniec dodaj rozmaryn, by oliwa przeszła jego aromatem.
Podaj grillowane warzywa i sardynki razem, z pastą tapenade jako dipem.
Na patelni grillowej podsmaż na oliwie kilka minut każde warzywo osobno z obu stron.
Na tej samej patelni podsmaż sardynki kilka minut z obu stron, na koniec dodaj rozmaryn, by oliwa przeszła jego aromatem.
Podaj grillowane warzywa i sardynki razem, z pastą tapenade jako dipem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W