Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
Składniki:
- krewetki (np. 8 - 12 sztuk) najlepiej tiger, świeże (kilka sztuk nieobranych)
- 1 strączek chili (może być ta mała tajska) posiekany
- 1 limonka (cała umyta)
- sól morska
- pieprz czarny (oba produkty świeżo mielone!)
- oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek)
- ew. świeże zioła do dekoracji (najchętniej mięta, melisa lub kolendra)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krewetki obieramy z pancerzyka, pozostawiając ogonki i głowy, przecinamy grzbiety i czyścimy krewetki pod bieżącą wodą. Skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem. Chili drobno szatkujemy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki od razu dodajemy chili. Całość dodatkowo skrapiamy sokiem z limonki. Smażymy krótko z dwóch stron. Serwujemy w pojemniczkach lub na talerzu, dekorujemy świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą z chili spod smażenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W