Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka

Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni C. Pietruszkę, czosnek miksuję w niewielkim naczyniu (malakser), aż powstanie jednolita i gładka masa. Powoli dolewam oliwę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto francuskie rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy, tak by powstał prostokąt. Rozsmarowuję na nim cienko masę z pietruszki, czosnku i oliwą. Zwijam ciasto z obu stron do wewnątrz (po krótszym boku). Nie zwijam zbyt ciasno, a w trakcie zwijania smaruję ciasto oliwą, żeby się dobrze skleiło. Zrolowane wałki delikatnie do siebie dociskam. Ciasto wkładam na 20 minut do zamrażalki. W tym czasie smaruję blachę do pieczenia lekko tłuszczem i obsypujemy mąką. Wyjmuję cisto z zamrażalki, kładę na stolnicy i kroję plastry szerokości około 1 cm. Wszystkie układam na blasze, powierzchnią przecięcia do dołu, oprószam solą i delikatnie dociskamy do blachy np. wałkiem. Piekę około 15 min, aż ciastka się delikatnie przyrumienią. Wykładamy do wystygnięcia na kratkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA