Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- wiązka świeżej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy + niewielka ilość do posmarowania ciasta
- 250 g ciasta francuskiego gotowego
- gruba sól morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200 stopni C. Pietruszkę, czosnek miksuję w niewielkim naczyniu (malakser), aż powstanie jednolita i gładka masa. Powoli dolewam oliwę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto francuskie rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy, tak by powstał prostokąt. Rozsmarowuję na nim cienko masę z pietruszki, czosnku i oliwą. Zwijam ciasto z obu stron do wewnątrz (po krótszym boku). Nie zwijam zbyt ciasno, a w trakcie zwijania smaruję ciasto oliwą, żeby się dobrze skleiło. Zrolowane wałki delikatnie do siebie dociskam. Ciasto wkładam na 20 minut do zamrażalki. W tym czasie smaruję blachę do pieczenia lekko tłuszczem i obsypujemy mąką. Wyjmuję cisto z zamrażalki, kładę na stolnicy i kroję plastry szerokości około 1 cm. Wszystkie układam na blasze, powierzchnią przecięcia do dołu, oprószam solą i delikatnie dociskamy do blachy np. wałkiem. Piekę około 15 min, aż ciastka się delikatnie przyrumienią. Wykładamy do wystygnięcia na kratkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W