Confit z kaczki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 kacze nóżki
- 2 przekrojone na pół ząbki czosnku
- 30 g grubej soli
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki tymianku
- 5 miarek stopionego kaczego smalcu (lub ilość wystarczającą na całkowite zakrycie nóżek)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Natrzeć całe mięso czosnkiem i włożyć do szklanej miski z solą, pieprzem i ziołami. Zakryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. Przełożyć jednokrotnie. Rozgrzać piekarnik do 100°C. Opłukać mięso i wysuszyć. Włożyć do brytfanny, naszpikować czosnkiem. Zalać smalcem, żeby całe mięso było zakryte, postawić na gazie, a kiedy pojawi się pierwszy bąbelek, wstawić na blasze do piekarnika i piec bez przykrycia przez 4 godziny, aż mięso zmięknie i zacznie odchodzić od kości. Lekko wystudzić i ostrożnie wyjąć. Nóżki przełożyć do słoika i zalać czystym smalcem. Wstawić na tydzień do lodówki, żeby smak złagodniał. Serwowanie: wstawić słoik do ciepłej wody na 20 minut, żeby można było wyjąć mięso. Rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić nóżki na żeliwnej patelni z odrobiną tłuszczu, skórką do dołu. Piec, aż się rozgrzeją ok. kwadransa. Wstawić pod opiekacz, przełożyć nóżki skórką do góry i opiekać, aż stanie się chrupka.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W