Zalewajka na żurku
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 40 dkg kiełbasy jałowcowej
- cebula
- 6 dużych ziemniaków
- żurek w butelce
- 1 marchew
- ¼ selera
- ½ pora
- pietruszka
- ząbek czosnku
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- listek laurowy
- koperek zielony posiekany
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kiełbasę jałowcową pokrój w kostkę, dodaj pokrojonego pora, cebulę, startą na tarce marchew, seler i pietruszkę, zalej warzywa 2 litrami wody i gotuj przez 10 min.
Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy oraz czosnek. Na koniec dodaj do zalewajki obrane i pokrojone ziemniaki.
Zalewajkę gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na końcu zalewajkę zalej żurkiem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw śmietaną i koperkiem. Smacznego!
Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy oraz czosnek. Na koniec dodaj do zalewajki obrane i pokrojone ziemniaki.
Zalewajkę gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na końcu zalewajkę zalej żurkiem i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw śmietaną i koperkiem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W