Kotlety ze schabu z pastą z pietruszki i ziemniakami w glazurze
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- ½ pęczka pietruszki
- 3 gałązki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- mąka pszenna
- oliwa
- smalec
- 500 ml mleka
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
Ziemniaki:
- 12 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Sałatka:
- 4 garście świeżego szpinaku
- 1 pęczek botwinki lub ½ sałaty dębolistnej, karbowanej, czerwonej
- 1 czerwona cebula
- ½ owocu granatu
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Plastry schabu o grubości ok. 1,5 cm przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, listki laurowe i zalewamy całość mlekiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
Pietruszkę, bazylię, czosnek, pomidory suszone przekładamy do malaksera, doprawiamy pieprzem i solą skrapiamy oliwą i miksujemy na pastę.
Ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 20 minut.
Musztardę, miód, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy ze sobą.
Podgotowane ziemniaki zalewamy marynatą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą złote.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Liście sałaty rwiemy drobniej, dodajemy do niej listki szpinaku, pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę, listki tymianku, sól, pieprz i kulki granatu. Mieszamy i odstawiamy.
Kotlety osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Następnie jedną stronę smarujemy pastą z pietruszki, panierujemy w mące, rozkłóconymi z mlekiem jajami i w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym smalcu. Podajemy z glazurowanymi ziemniaczkami i sałatką skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
Pietruszkę, bazylię, czosnek, pomidory suszone przekładamy do malaksera, doprawiamy pieprzem i solą skrapiamy oliwą i miksujemy na pastę.
Ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 20 minut.
Musztardę, miód, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy ze sobą.
Podgotowane ziemniaki zalewamy marynatą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż będą złote.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Liście sałaty rwiemy drobniej, dodajemy do niej listki szpinaku, pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę, listki tymianku, sól, pieprz i kulki granatu. Mieszamy i odstawiamy.
Kotlety osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Następnie jedną stronę smarujemy pastą z pietruszki, panierujemy w mące, rozkłóconymi z mlekiem jajami i w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym smalcu. Podajemy z glazurowanymi ziemniaczkami i sałatką skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W