Ogórkowe polędwiczki - Bartosz Adamek
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 3-4 polędwiczki wieprzowe
- 2 ogórki
- 4-5 dużych ziemniaków
- ok. 150 g sera Blue Stilton
- pęczek koperku
- sos tabasco
- masło (do zagęszczenia sosu)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wybieram 4-5 ziemniaki (duże) mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki myję używając szczotki pod bieżącą wodą. Wstawiam je (w całości) do osolonej, zimnej wody i gotuję. Gdy są ugotowane odstawiam do wystygnięcia. Oczyszczam polędwiczki z błon. Kroję na plastry (ok. 0,5 cm). Można lekko rozbić. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu. Dodaję trochę sosu tabasco. Smażę polędwiczki przez chwilę z obu stron. Chcę, aby pory zamknęły się pod wpływem temperatury. Obieram ogórka ze skórki. Kroję na grube plastry (ok. 0,5 cm). W żaroodpornym naczyniu układam polędwiczki, a na nie ogórki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 min. Kroję ziemniaki (ze skórką) na grube talarki. Układam je jeden na drugim na blasze. Dzielę je na cztery porcje. Na górę ziemniaków układam ser. Na ok. 20 min przed końcem pieczenia polędwiczek z ogórkami wstawiam ziemniaki do piekarnika. Po upływie 40 min sprawdzam polędwiczki i ogórki. Jeśli są już gotowe to odcedzam powstały sos. Przelewam go na patelnię. Dodaję masło i posiekany koperek (ilość wg. uznania).
Redukuję sos. Serwuję potrawę. Na talerzu układam na przemian polędwiczkę i ogórka. Obok układam porcję zapieczonych ziemniaków z serem. Polędwiczki i ogórki polewam sosem.
Redukuję sos. Serwuję potrawę. Na talerzu układam na przemian polędwiczkę i ogórka. Obok układam porcję zapieczonych ziemniaków z serem. Polędwiczki i ogórki polewam sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W