Ogórkowe polędwiczki - Bartosz Adamek

Ogórkowe polędwiczki - Bartosz Adamek
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 3-4 polędwiczki wieprzowe
  • 2 ogórki
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • ok. 150 g sera Blue Stilton
  • pęczek koperku
  • sos tabasco
  • masło (do zagęszczenia sosu)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wybieram 4-5 ziemniaki (duże) mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki myję używając szczotki pod bieżącą wodą. Wstawiam je (w całości) do osolonej, zimnej wody i gotuję. Gdy są ugotowane odstawiam do wystygnięcia. Oczyszczam polędwiczki z błon. Kroję na plastry (ok. 0,5 cm). Można lekko rozbić. Doprawiam solą i dużą ilością pieprzu. Dodaję trochę sosu tabasco. Smażę polędwiczki przez chwilę z obu stron. Chcę, aby pory zamknęły się pod wpływem temperatury. Obieram ogórka ze skórki. Kroję na grube plastry (ok. 0,5 cm). W żaroodpornym naczyniu układam polędwiczki, a na nie ogórki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 min. Kroję ziemniaki (ze skórką) na grube talarki. Układam je jeden na drugim na blasze. Dzielę je na cztery porcje. Na górę ziemniaków układam ser. Na ok. 20 min przed końcem pieczenia polędwiczek z ogórkami wstawiam ziemniaki do piekarnika. Po upływie 40 min sprawdzam polędwiczki i ogórki. Jeśli są już gotowe to odcedzam powstały sos. Przelewam go na patelnię. Dodaję masło i posiekany koperek (ilość wg. uznania).
Redukuję sos. Serwuję potrawę. Na talerzu układam na przemian polędwiczkę i ogórka. Obok układam porcję zapieczonych ziemniaków z serem. Polędwiczki i ogórki polewam sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA