Azjatyckie klopsiki z kiszoną kapustą na ostro
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Sos:
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu, np. ryżowego
- 1 łyżka miodu
Surówka:
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z jajkiem, posiekanym czosnkiem, startym na tarce imbirem. Dodać sos sojowy, sezam, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i mokrymi rękami uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Składniki na sos wymieszać i wlać na patelnię. Klopsiki poddusić w sosie, aż sos się zredukuje i będzie klejący.
Kapustę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę posiekać, dodać do kapusty. Dymkę posiekać, dodać do kapusty. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem, solą, olejem i cukrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W