Pieczony schab faszerowany podany z kwaśnicą w chlebkach
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Grillowa Polana (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 długi kawałek schabu środkowego bez kości
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- olej do smażenia
- 300 g sera bursztyn
- bułka tarta
- włoszczyzna młoda
- koperek, natka pietruszki
- rozmaryn świeży
- sól, pieprz czarny
- liść laurowy, ziele angielskie
Kwaśnica:
- 2 kg kiszonej młodej kapusty
- młoda włoszczyzna
- śliwki wędzone
- sok z ogórków kiszonych
- koper świeży
- liść laurowy, ziele angielskie
- kminek
- kilka niedużych chlebków
Ziemniak pieczony na rumiano:
- 10-15 ziemniaków
- smalec
- olej
- sól, pieprz czarny
- ząbki czosnku
- szałwia świeża
Kiełbasa z kija:
- 2-3 dłuższe kawałki kiełbasy
- olej do smarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Schab rozcinamy na płask, nacinając go nie do końca. Rozklepujemy na cieńszy arkusz, dokładnie solimy i traktujemy świeżo mielonym pieprzem.
Na patelni przesmażamy cebule, doprawiamy mielonym zielem angielskim i liściem laurowym, pieprzem i solą. Lekko studzimy i łączymy z mięsem mielonym, bułką tartą, startym serem, natką pietruszki, koperkiem. Dokładnie wyrabiamy i przekładamy na schab.
Zwijamy schab w roladę, suto oprószamy solą i pieprzem i obwijamy drutem, a nie sznurkiem - było nie było będzie to schab z grilla. Obsmażony schab wkładamy do brytfanny z gotującą się wodą z włoszczyzną, rozmarynem, pieprzem i solą. Dusimy około 1 godziny.
Kwaśnica: Warzywa gotujemy z przyprawami w wodzie do prawie miękkości, dodajemy kapustę kiszoną i sok z ogórków kiszonych oraz dużą ilość kopru. Na koniec dodajemy śliwkę suszoną.
Chlebki nacinamy z góry tak, aby można je było wydrążyć. Wydrążone chlebki smarujemy olejem na brzegach, zapiekamy na grillu na złoty kolor.
Obrane ziemniaki gotujemy we wrzątku około 15 minut, odcedzamy wstrząsamy i studzimy. W brytfannie rozgrzewamy smalec z olejem, dodajemy ząbki czosnku, podsmażamy i wyjmujemy. Do aromatycznego tłuszczu wstawiamy ziemniaki, Posypujemy odważnie solą, pieprzem. pieczemy około 1 godziny do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. Przed podaniem, rozgniatamy tłuczkiem tak, aby wypełniły luki pomiędzy sobą, szałwię mieszamy z olejem i posypujemy nią po wierzchu ziemniaki.
Kiełbasę nabiajmy na długie patyki do szaszłyków lub metalowe szpadki, nacinamy okrężnymi ruchami tak, aby powstała nam spirala. Tak naciętą kiełbasę kropimy delikatnie olejem i grillujemy na złoty kolor.
Do zapieczonych chlebków wkładamy plaster faszerowanego schabu, zalewamy kwaśnicą z młodej kapusty, do tego jeszcze pieczony ziemniak, kiełbaska z kija i danie gotowe!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź