Pieczona szynka z konfiturą żurawinową
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie: Święta
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1,5 kg surowej szynki ze skórą
- 2 czubate łyżki soli
- 1 l wody
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- 6 goździków
- 6 gwiazdek anyżu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- świeży imbir
- jabłko
- papryczka chili
- skórka z limonki i pomarańczy
- szklanka czerwonego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wsyp 2 łyżki soli i zalej je litrem zimnej wody. Do solanki włóż szynkę. Dodaj listki laurowe i wstaw do lodówki na dobę. Zamarynowaną szynkę osusz. Skórę natnij. Mięso natrzyj pieprzem. W nacięcia włóż goździki i anyż. Szynkę przełóż do brytfanki i zalej czerwonym winem max do 1/4 wysokości naczynia. Dodaj kmin rzymski. Szynkę piecz przez 10 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz mięso przez 2-3 godziny. Na patelnię wsyp żurawinę i dosyp cukier. Do owoców dodaj posiekany imbir, małe kawałki jabłka, papryczkę chili, skórkę z limonki i pomarańczy. Całość zalej szklanką czerwonego wina. Gotuj na patelni do momentu aż jabłka i żurawina się rozpadną. Szynkę możesz podawać na ciepło lub zimno z konfiturą żurawinową. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W