Kiszone cytryny

Kiszone cytryny
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • 1,5 kg drobnych cytryn
  • dużo grubej soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cytryny wyszorować i sparzyć skórkę. Pokroić na cztery części wzdłuż pozostawiając nie rozcięte ogonki. Do każdej wetrzeć maksymalną ilość grubej soli. W wyparzonym słoiku ułożyć je bardzo ściśle, aż puszczą sok i dolać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, aby je przykryć. Zamknąć i odstawić na trzy-cztery tygodnie, muszą być stale przykryte sokiem. Jeżeli na cytrynach pojawi się biały nalot wystarczy go przed użyciem spłukać. Skórkę używamy do przyprawiania duszonych mięs, sosów i sałatek, np. z pomidorów, oliwek, ogórków i kolendry lub do marynowania oliwek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA