Kiszone cytryny
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Przygotowanie:
Cytryny wyszorować i sparzyć skórkę. Pokroić na cztery części wzdłuż pozostawiając nie rozcięte ogonki. Do każdej wetrzeć maksymalną ilość grubej soli. W wyparzonym słoiku ułożyć je bardzo ściśle, aż puszczą sok i dolać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, aby je przykryć. Zamknąć i odstawić na trzy-cztery tygodnie, muszą być stale przykryte sokiem. Jeżeli na cytrynach pojawi się biały nalot wystarczy go przed użyciem spłukać. Skórkę używamy do przyprawiania duszonych mięs, sosów i sałatek, np. z pomidorów, oliwek, ogórków i kolendry lub do marynowania oliwek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W