Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka (400 g) krojonych pomidorów
- odsączonych
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 4 jajka „wiejskie”
- garść posiekanej natki pietruszki
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do miski włożyć mielone mięso, cebulę, czosnek, przyprawy, zieleninę i żółtko. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać rękoma na gładko. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć na bok. W naczyniu do tażinu albo w garnku z grubym dnem (nadającym się do wstawienia do piekarnika) zeszklić na oliwie cebulę. Włożyć kulki, obsmażyć ze wszystkich stron. Wymieszać koncentrat pomidorowy z pokrojonymi pomidorami z puszki oraz z miodem i dodać do kulek. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać groszek, wymieszać. Ostrożnie wbić jajka na wierzch. Naczynie lub garnek umieścić w piekarniku i zapiekać, aż jajka się zetną (około 10 minut). Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W