Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami

Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Do miski włożyć mielone mięso, cebulę, czosnek, przyprawy, zieleninę i żółtko. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać rękoma na gładko. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i odłożyć na bok. W naczyniu do tażinu albo w garnku z grubym dnem (nadającym się do wstawienia do piekarnika) zeszklić na oliwie cebulę. Włożyć kulki, obsmażyć ze wszystkich stron. Wymieszać koncentrat pomidorowy z pokrojonymi pomidorami z puszki oraz z miodem i dodać do kulek. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać groszek, wymieszać. Ostrożnie wbić jajka na wierzch. Naczynie lub garnek umieścić w piekarniku i zapiekać, aż jajka się zetną (około 10 minut). Posypać natką pietruszki i podawać z kuskusem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA