Galaretka malinowa z kokosem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
Składniki:
- 0,50 kg malin
- 50 dag cukru żelującego
- pokrojony w cząstki miąższ z połowy kokosa
- kieliszek sherry (około 40 ml)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyte, przebrane maliny rozgnieść tłuczkiem, wsypać do rondla o grubym dnie i rozgotowywać pod przykryciem z dodatkiem sherry, na małym ogniu około 10 minut.
Owocową masę starannie przecedzić teraz przez sito, a miazgę dokładnie odcisnąć. Sok zagotować i wymieszać z cukrem żelującym. Rozłupać kokosa i oddzielić miąższ od skorupki. Do galaretki dodać miąższ kokosowy posiekany na drobne cząstki. Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Owocową masę starannie przecedzić teraz przez sito, a miazgę dokładnie odcisnąć. Sok zagotować i wymieszać z cukrem żelującym. Rozłupać kokosa i oddzielić miąższ od skorupki. Do galaretki dodać miąższ kokosowy posiekany na drobne cząstki. Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W