Grillowany pstrąg zawinięty w pancettę w sosie ziołowym

Grillowany pstrąg zawinięty w pancettę w sosie ziołowym
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 pstrągi w całości, wypatroszone
  • 12 podłużnych plastrów boczku typu pancetta
  • 1 cytryna pokrojona w cienkie plastry
  • kilka liści szałwii
  • kilka liści mięty
  • kilka liści bazylii
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ ostrej papryczki drobno posiekanej
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka czerwonego octu
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ponacinaj ryby z obu stron, dopraw je solą i pieprzem. Faszeruj ryby plastrami cytryny oraz szałwii.
Zawiń każdą rybę plastrami pancetty i grilluj 8 minut z obu stron, aż pancetta będzie chrupka, a pstrągi gotowe.
W międzyczasie zrób sos – posiekaj drobno miętę, bazylię i pietruszkę. Wymieszaj z czosnkiem, ostrą papryczką i oliwą z oliwek. Dopraw solą, na koniec dodaj ocet. Wymieszaj.
Gotowe pstrągi podaj od razu z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA