Pieczony okoń morski

Pieczony okoń morski
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
1

Składniki:

  • 1 okoń morski
  • łodyżka selera naciowego
  • 0,5 ostrej papryczki
  • 0,5 cytryny
  • 15 ml Martini Rosso
  • 15 ml Martini Extra Dry
  • łyżka orzeszków piniowych albo posiekanych nerkowców
  • łyżka oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno
  • sól
  • kawałek folii aluminiowej do zapakowania ryby

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sprawioną rybę umyj i wytrzyj do sucha. Skórę natnij w skośne paski. Wnętrze ryby natrzyj odrobiną soli. Odkrój kawałek selera, taki, który zmieści się we wnętrzu ryby. Resztę selera drobno posiekaj. Posiekaj papryczkę, zetrzyj skórkę z cytryny. Resztę cytryny pokrój w plasterki. Do środka ryby włóż kawałek selera, plasterki cytryny i trochę ostrej papryczki. Posiekany seler i papryczkę wymieszaj ze skórką cytrynową, solą i dwoma rodzajami wermutu. Wetrzyj miksturę w naciętą skórę ryby. Ułóż rybę w rynience z folii aluminiowej, skrop olejem rzepakowym lub lnianym, posyp prażonymi orzeszkami. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA