Karczochy z makaronem penne
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 30 dag makaronu penne
- najlepiej ryżowego
- 3 świeże karczochy
- 1/2 szklanki białej fasoli
- 1 łyżeczka suszonego pepperonchino
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta soli
Sos:
- 5 dag orzeszków nerkowca
- 60 ml oliwy
- 10 zielonych oliwek
- 5 łyżek zalewy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Fasolę moczymy na noc, następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 30-40 minut aż zmięknie. Pod koniec gotowania solimy i gotujemy jeszcze kilka minut. Makaron penne gotujemy al dente, a karczochy po odcięciu łodyżek, czubków i odjęciu kilku pierwszych płatków, gotujemy na parze, skropione sokiem z cytryny, oliwą i posypane szczyptą soli ok. 5 minut. W tym czasie miksujemy składniki sosu. Na patelni lub w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą, układamy makaron, posypujemy peperonchino oraz odcedzoną fasolą. Na wierzchu kładziemy karczochy pokrojone w ćwiartki, całość polewamy sosem i podgrzewamy aż się podgrzeje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W