Karczochy z makaronem penne

Karczochy z makaronem penne
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 30 dag makaronu penne
  • najlepiej ryżowego
  • 3 świeże karczochy
  • 1/2 szklanki białej fasoli
  • 1 łyżeczka suszonego pepperonchino
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta soli
Sos:
  • 5 dag orzeszków nerkowca
  • 60 ml oliwy
  • 10 zielonych oliwek
  • 5 łyżek zalewy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę moczymy na noc, następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 30-40 minut aż zmięknie. Pod koniec gotowania solimy i gotujemy jeszcze kilka minut. Makaron penne gotujemy al dente, a karczochy po odcięciu łodyżek, czubków i odjęciu kilku pierwszych płatków, gotujemy na parze, skropione sokiem z cytryny, oliwą i posypane szczyptą soli ok. 5 minut. W tym czasie miksujemy składniki sosu. Na patelni lub w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą, układamy makaron, posypujemy peperonchino oraz odcedzoną fasolą. Na wierzchu kładziemy karczochy pokrojone w ćwiartki, całość polewamy sosem i podgrzewamy aż się podgrzeje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA