Karp w sosie piernikowym

Karp w sosie piernikowym
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • Składniki:
  • 1,5 kg karpia

Sos piernikowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie karpia:
Zeskrob łuski z karpia, oczyść go i pokrój w półdzwonka.

Przygotowanie sosu:
Do garnka dodaj miodownik, ocet piwny, sok wiśniowy, miód oraz przyprawy - pieprz, starty imbir, goździki i cynamon. Wymieszaj i wstaw na wolny ogień, gotuj przez 10 minut nieustannie mieszając.
Do podgotowanego sosu dodaj półdzwonka karpia, gotuj ma małym ogniu przez kolejne 10 minut, już nie mieszając. Gdy karp będzie gotowy (powinien być zwarty i jędrny), wyłóż go na talerz i polej sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA