Roladki z szynki z kapustą, kukurydzą i kotletami mielonymi

Roladki z szynki z kapustą, kukurydzą i kotletami mielonymi
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny

Składniki:

  • 8-10 dużych plastrów gotowanej szynki
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 mielone kotlety
  • ½ szklanki kukurydzy z puszki
  • ok. 1 szklanki starteg żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka mielona do oprószenia
Puree:
  • 6 ziemniaków
  • ½ szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 -2 łyżeczki miodu
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju, kapustę kroimy drobniej i dodajemy do cebuli.
Dorzucamy kminek, liście laurowe, ziele angielskie zalewamy wodą na ½ wysokości kapusty i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Dodajemy kukurydzę, pokrojone w kostkę kotlety mielone i mieszamy.
Na plastry szynki kładziemy po porcji kapusty, zwijamy i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Ziemniaki odcedzamy, łączymy z masłem, mlekiem, musztardą i miodem ucieramy na puree.
Następnie zapiekane roladki posypujemy serem i papryką, zwiększamy temperaturę i dopiekamy kolejne 5-7 minut. Serwujemy z puree z musztardą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA