Kalafior pieczony w jogurcie i harissie z tabboulleh z bulguru
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 1 kalafior
- 6 łyżek naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki pasty harissa
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Tabboulleh:
- 100 g kaszy bulgur
- 6 pęczków pietruszki
- garść mięty
- duża garść młodego szpinaku
- 2 ogórki
- 1 pomidor
- 100 g czarnych oliwek
- 2 papryczki chili
- oliwa z oliwek
- sok z jednej cytryny
- sól i pieprz
- kmin rzymski
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200º C. Kalafior oczyścić z liści. Jogurt wymieszać z harissą, oliwą, łyżeczką soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Jogurtem natrzeć kalafiora i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny. Od czasu do czasu polewając kalafiora sosem, który się zbierze w naczyniu.
Kaszę wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, a następnie ugotować w małej ilości wody z solą. Kaszę wystudzić. Pietruszkę, miętę i młody szpinak bardzo drobno posiekać i dodać do przestudzonej kaszy. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy. Oliwki i papryczkę pokroić w krążki i dodać do kaszy. Całość wymieszać i zalać sokiem z cytryny oraz dużą ilością oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Pieczonego kalafiora podawać z kaszą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź