Kalafior pieczony w jogurcie i harissie z tabboulleh z bulguru

Kalafior pieczony w jogurcie i harissie z tabboulleh z bulguru
Oceń przepis:
174 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 6 łyżek naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki pasty harissa
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Tabboulleh:
  • 100 g kaszy bulgur
  • 6 pęczków pietruszki
  • garść mięty
  • duża garść młodego szpinaku
  • 2 ogórki
  • 1 pomidor
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 papryczki chili
  • oliwa z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz
  • kmin rzymski

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200º C. Kalafior oczyścić z liści. Jogurt wymieszać z harissą, oliwą, łyżeczką soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Jogurtem natrzeć kalafiora i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny. Od czasu do czasu polewając kalafiora sosem, który się zbierze w naczyniu.

Kaszę wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, a następnie ugotować  w małej ilości wody z solą. Kaszę wystudzić. Pietruszkę, miętę i młody szpinak bardzo drobno posiekać i dodać do przestudzonej kaszy. Ogórki i pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy. Oliwki i papryczkę pokroić w krążki i dodać do kaszy. Całość wymieszać i zalać sokiem z cytryny oraz dużą ilością oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Pieczonego kalafiora podawać z kaszą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA