Zapiekanka wiejska z batatmi
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
Składniki:
- 2 kg batatów
- ok. 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka anyżu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 małe gruszki
- garść suszonych moreli
- 2 łyżki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię, a na niej oliwę, przekładamy mieloną wołowinę i smażymy.
Przyprawiamy ją słodką papryką, chili, anyżem, solą i pieprzem.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Smażymy całość ok. 4 minut i dodajemy pokrojone w paseczki morele i gruszki pokrojone w kostkę. Ściągamy z palnika i odstawiamy.
Bataty obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na puree.
Dodajemy musztardę, masło, ser, skórkę i sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso i przykrywamy je puree z batatów, formując ładny wierzch.
Przyprawiamy ją słodką papryką, chili, anyżem, solą i pieprzem.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Smażymy całość ok. 4 minut i dodajemy pokrojone w paseczki morele i gruszki pokrojone w kostkę. Ściągamy z palnika i odstawiamy.
Bataty obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na puree.
Dodajemy musztardę, masło, ser, skórkę i sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso i przykrywamy je puree z batatów, formując ładny wierzch.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W