Zapiekanka wiejska z batatmi

Zapiekanka wiejska z batatmi
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki

Składniki:

  • 2 kg batatów
  • ok. 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 małe gruszki
  • garść suszonych moreli
  • 2 łyżki oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię, a na niej oliwę, przekładamy mieloną wołowinę i smażymy.
Przyprawiamy ją słodką papryką, chili, anyżem, solą i pieprzem.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
Smażymy całość ok. 4 minut i dodajemy pokrojone w paseczki morele i gruszki pokrojone w kostkę. Ściągamy z palnika i odstawiamy.
Bataty obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy we wrzątku do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy na puree.
Dodajemy musztardę, masło, ser, skórkę i sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso i przykrywamy je puree z batatów, formując ładny wierzch.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA