Tort bananowy z wiśniami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Biszkopt:
- 170 g białek
- 170 g żółtek
- 160 g cukru
- 50 g masła
- 140 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 ml soku z limonki
Mus bananowy:
- 3 banany
- 20 g palonego masła
- 60 g śmietany kremówki
- 15 g żelatyny
- 50 g masła
- 60 g cukru
- sok z cytryny
Krem mascarpone:
- 400 g mascarpone
- 400 śmietany kremówki
- 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 g konfitury wiśniowej
- biała masa cukrowa do wykończenia
- kolorowe beziki, cukrowy róg jednorożca
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić z 80 g cukru. Żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałymi 80 g cukru i wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Mąkę przesiać ze skrobią. Ubite żółtka połączyć z pianą z białek, stopniowo wmieszać sypkie składniki. Przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem i piec 25-30 min. w 170º C.
Mus bananowy:C
Cukier skarmelizować na patelni, zalać podgrzaną kremówką, dodać masło. Banany pokroić w plastry i wymieszać z sosem karmelowym. Dodać palone masło i wymieszać.
Krem mascarpone:
Serek mascarpone ubić ze śmietaną i cukrem pudrem na gładki krem.
Wykończenie:
Przestudzone biszkopty przekroić na 3 blaty każdy. Pierwszy blat przykryć kremem mascarpone, warstwą konfitury wiśniowej, ułożyć kolejny blat, przykryć kremem, musem bananowym i powtarzać czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Tort wykończyć masą cukrową, udekorować kolorowymi bezikami i cukrowym rogiem.
Białka ubić z 80 g cukru. Żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałymi 80 g cukru i wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Mąkę przesiać ze skrobią. Ubite żółtka połączyć z pianą z białek, stopniowo wmieszać sypkie składniki. Przelać do dwóch tortownic wyłożonych papierem i piec 25-30 min. w 170º C.
Mus bananowy:C
Cukier skarmelizować na patelni, zalać podgrzaną kremówką, dodać masło. Banany pokroić w plastry i wymieszać z sosem karmelowym. Dodać palone masło i wymieszać.
Krem mascarpone:
Serek mascarpone ubić ze śmietaną i cukrem pudrem na gładki krem.
Wykończenie:
Przestudzone biszkopty przekroić na 3 blaty każdy. Pierwszy blat przykryć kremem mascarpone, warstwą konfitury wiśniowej, ułożyć kolejny blat, przykryć kremem, musem bananowym i powtarzać czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Tort wykończyć masą cukrową, udekorować kolorowymi bezikami i cukrowym rogiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W