Tort malinowo-pistacjowy

Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 3 (odc. 5)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka L w temp. pokojowej
- 160 g cukru
- 140 g mąki pszennej typ 450
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem malinowy:
- 450 g puree z malin
- 40 g cukru
- 15 g żelatyny + 45g wody
- 150 g białej czekolady
- 500 g śmietanki 30%
Chrupka:
- 25 g płatków kukurydzianych
- 10 g malin liofilizowanych
- 20 g prażonych pistacji
- 50 g białej czekolady
- 15 g pasty pistacjowej
- 10 g oleju
Nasączenie:
- ½ szklanki wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Krem do tynkowania:
- 200 g masła
- 300 g białej czekolady
- 70 g śmietanki 30%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od biszkoptu. Jajka ubijaj mikserem razem z cukrem i solą przez 12-15 minut. Do ubitej masy dodaj partiami przesiane mąki, po każdej delikatnie mieszając szpatułką. Masę przelej do rantu i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przestudź.
Przygotuj chrupkę. Czekoladę rozpuść razem z olejem. Dodaj pastę pistacjową, płatki kukurydziane, maliny i posiekane pistacje. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Puree malinowe podgrzej razem z cukrem. W osobnej misce umieść czekoladę i żelatynę. Całość zalej gorącym puree malinowym. Dokładnie wymieszaj.
Śmietankę ubij na 3/4 i dodaj partiami do masy malinowej delikatnie mieszając trzepaczką.
Przestudzony biszkopt podziel na blaty. Ustaw pierwszy blat i nasącz go. Posmaruj blat odrobiną musu malinowego i wyłóż chrupkę, zostawiając 1 cm zapasu od rantu. Zapnij biszkopt w rant. Wylej pierwszą warstwę musu.
Ułóż drugi blat biszkoptu, nasącz go i znowu wylej mus. Tak postępuj do końca. Włóż tort do lodówki na całą noc albo na kilka godzin.
Przygotuj krem do obłożenia. Miękkie masło ubij do białości. Czekoladę zalej podgrzaną śmietanką i wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Poczekaj 10 minut i dolej masę do ubitego masła. Na koniec dodaj szczyptę soli. Gotowym kremem obłóż tort. Ozdób dowolnie, np. własnoręcznie wykonanymi kwiatami cukrowymi.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź