Napoleonka ze słodką soczewicą i kokosem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 150 g chana dal, dobrze umyta i moczona tak długo, jak to możliwe. Najlepiej na całą noc, dzięki czemu gotuje się potem tylko 15-20 minut
- 6 łyżek cukru muscavado
- ⅔ łyżeczki kardamonu w proszku
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, uprażonego i sproszkowanego
- 1 łyżka masła ghee
- kilka łyżek mleka
- 1 opakowanie ciasta filo
- 100 g solonego masła, stopionego
- 240 ml kremówki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- cukier puder
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę w wodzie, aż zrobi się miękka, 20-40 minut. Kiedy na powierzchni wody zbierze się szum, zgarnij go i wyrzuć.
Wrzuć soczewicę na patelnię, dodaj cukier, ghee, przyprawy i smaż przez kilka minut. Przełóż do blendera i zmiksuj z mlekiem i 1,5 łyżki śmietany na gładko. Kiedy mieszanka ostygnie, zrobi się gęsta.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Weź 3 arkusze ciasta filo, a resztę przykryj folią. Posmaruj arkusz roztopionym masłem, posyp pozostałym cukrem i przykryj kolejnym arkuszem. Czynność powtórz z pozostałymi arkuszami. Wytnij w nich 6 krążków. Resztę arkuszy składaj tam samo po 3 i wycinaj z nich krążki.
Rozłóż 18 krążków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, żeby pozostały płaskie, przykryj je papierem i połóż na nich kolejną blachę. Lubię, gdy krążki z wierzchu są bardziej przyrumienione, dlatego 6 sztuk zostawiam odkrytych. Po 5-6 minutach krążki powinny się przyrumienić. Wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
Ubij pozostałą kremówkę na miękką pianę.
Umieść pastę z soczewicy w woreczku do dekoracji i wyciskaj pastę na krążki tak, aby pokryły całą powierzchnię. Posyp każdy krążek połową łyżeczki wiórków kokosowych. Nałóż na to bitą śmietanę. Teraz przykryj wszystko drugim krążkiem, nałóż pastę, wiórki i śmietanę i przykryj trzecim krążkiem. Serwuj od razu albo włóż do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Łatwiejsza wersja.
Nie trudź się wycinaniem krążków i wyciskaniem kremu. Rozsmaruj pastę i śmietanę na kwadratowych kawałkach ciasta i posyp cukrem pudrem.
Gdy dorastałam, jadłam naleśniki o nazwie Mont Blanc. Na cienkim naleśniku rozprowadzało się słodką pastę z kasztanów, a na to nakładało się bitą śmietanę, która miała przypominać śnieg na Mont Blanc. Podoba mi się taki sposób nakładania pasty, bitej śmietany i posypywaniu ich wiórkami kokosowymi, ale ja to nazywam Mount Everest.
Wrzuć soczewicę na patelnię, dodaj cukier, ghee, przyprawy i smaż przez kilka minut. Przełóż do blendera i zmiksuj z mlekiem i 1,5 łyżki śmietany na gładko. Kiedy mieszanka ostygnie, zrobi się gęsta.
Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
Weź 3 arkusze ciasta filo, a resztę przykryj folią. Posmaruj arkusz roztopionym masłem, posyp pozostałym cukrem i przykryj kolejnym arkuszem. Czynność powtórz z pozostałymi arkuszami. Wytnij w nich 6 krążków. Resztę arkuszy składaj tam samo po 3 i wycinaj z nich krążki.
Rozłóż 18 krążków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, żeby pozostały płaskie, przykryj je papierem i połóż na nich kolejną blachę. Lubię, gdy krążki z wierzchu są bardziej przyrumienione, dlatego 6 sztuk zostawiam odkrytych. Po 5-6 minutach krążki powinny się przyrumienić. Wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
Ubij pozostałą kremówkę na miękką pianę.
Umieść pastę z soczewicy w woreczku do dekoracji i wyciskaj pastę na krążki tak, aby pokryły całą powierzchnię. Posyp każdy krążek połową łyżeczki wiórków kokosowych. Nałóż na to bitą śmietanę. Teraz przykryj wszystko drugim krążkiem, nałóż pastę, wiórki i śmietanę i przykryj trzecim krążkiem. Serwuj od razu albo włóż do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Łatwiejsza wersja.
Nie trudź się wycinaniem krążków i wyciskaniem kremu. Rozsmaruj pastę i śmietanę na kwadratowych kawałkach ciasta i posyp cukrem pudrem.
Gdy dorastałam, jadłam naleśniki o nazwie Mont Blanc. Na cienkim naleśniku rozprowadzało się słodką pastę z kasztanów, a na to nakładało się bitą śmietanę, która miała przypominać śnieg na Mont Blanc. Podoba mi się taki sposób nakładania pasty, bitej śmietany i posypywaniu ich wiórkami kokosowymi, ale ja to nazywam Mount Everest.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W