Kotleciki z młodej fasoli z mini cukiniami, patisonami smażonymi z ostrą musztardą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 250 g młodej fasoli
- szklanka amarantusa
- sok z pomarańczy
- papryczka chili
- garść świeżej kolendry
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki sumaku
- szczypta czosnku niedźwiedziego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Smażone chrupiące warzywa:
- 3-4 mini cukinie
- 2 małe patisony
- 2-3 czerwone cebule szalotki
- 2 zielone papryczki
- pół główki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- garść świeżego oregano
- garść świeżej bazylii
- sok z cytryny
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wsyp amarantusa i zalej go sokiem z pomarańczy.W blenderze zmiksuj fasolę, chili, świeżą kolendrę i przyprawy. Na koniec dodaj dwie łyżki namoczonego amarantusa. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodaj kolejną porcję amarantusa. Za pomocą 2 łyżeczek uformuj małe kotleciki. Smaż je na głębokim i mocno rozgrzanym oleju.
Idealnym dodatkiem do kotlecików będą chrupiące warzywa. Cukinie, patisony pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki i cebule przekrój na pół. Na oliwie podsmaż najpierw twarde warzywa, czyli cebulę, czosnek i papryczki. Następnie dodaj cukinie i patisony. Do przyrumienionych warzyw dodaj musztardę, sok z cytryny. Warzywa dopraw solą i świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!
Idealnym dodatkiem do kotlecików będą chrupiące warzywa. Cukinie, patisony pokrój na mniejsze kawałki. Papryczki i cebule przekrój na pół. Na oliwie podsmaż najpierw twarde warzywa, czyli cebulę, czosnek i papryczki. Następnie dodaj cukinie i patisony. Do przyrumienionych warzyw dodaj musztardę, sok z cytryny. Warzywa dopraw solą i świeżymi posiekanymi ziołami. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W