Bezy z kremem bananowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- białka z 5 jajek
- szklanka cukru
Krem:
- 3 banany
- cytryna
- 20 ml białego rumu
- 20 ml mleka sojowego waniliowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę dodając stopniowo po 2 łyżki cukru. Ubijaj mocno, aż piana stanie się bardzo sztywna i nabierze perlistej konsystencji. Blachę wyłóż pergaminem i wyciśnij pianę z cukrem przez rękaw cukierniczy lub nałóż łyżką 6 równych placków. Włóż do mocno nagrzanego piekarnika i piecz na małym ogniu (130 stopni C) do ścięcia białka, po czym wyłącz piekarnik i nie otwierając susz przez 1,5 godziny. Krem przygotuj tuż przed podaniem. Utrzyj 1 zimny banan z cukrem pudrem i dodaj trochę cytryny, żeby nie ściemniał. Potem dodaj rum i mleko sojowe, uważając jednak, żeby masa nie zrobiła się za rzadka. Resztę bananów pokrój w plastry i wymieszaj z roztartym bananem. Zimny krem nałóż na bezy tuż przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Desery
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W