Pasztet z wątróbek

Pasztet z wątróbek
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska

Składniki:

  • 30 dag wątróbki cielęcej
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 15 dag masła
  • 1 cebula
  • świeży lubczyk
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 50 ml brandy
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • żurawina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę posiekać z ziołami. Wątróbkę cielęcą pokroić na małe kawałki. Wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić z żyłek. Na rozgrzanym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę z ziołami. Przełożyć do osobnej miseczki. Na rozgrzane masło wrzucić najpierw wątróbkę cielęcą, dorzucić do niej parę listków ziela angielskiego i listków laurowych. Pod koniec smażenia wlać brandy i podpalić. Przełożyć do miski. Czynność powtórzyć z wątróbką drobiową. Obie wątróbki pozostawić do wystygnięcia. Proszę pamiętać o usunięciu z niej listków laurowych i ziela angielskiego. Zimne wątróbki zmiksować z wcześniej podsmażoną cebulą z ziołami i śmietaną. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Pasztet wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować świeżymi listkami laurowymi i żurawiną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA