Placuszki cukiniowe z miętowym guacamole

Placuszki cukiniowe
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 łyżka soli
  • ¼ - ½ szklanki mąki pszennej lub ryżowej
  • ¼ szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ¼ pęczka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • spora ilość soli i czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
Miętowe guacamole:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 szalotki lub ½ białej cebuli
  • kilka gałązek kolendry
  • kilka gałązek mięty
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól oraz czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce, obsypać solą i odłożyć na przynajmniej pół godziny.
Po upływie tego czasu z cukinii wycisnąć jak najwięcej wody i przełożyć do miski.
Zioła, czosnek oraz kapary bardzo drobno posiekać i dodać do cukinii wraz z resztą składników. Bardzo dokładnie wyrobić przy pomocy dłoni, a następnie dłonie umyć i formować kotleciki.
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotleciki. Smażyć z każdej strony po 2 - 3 minuty, następnie odkładać na papierowy ręcznik.
W międzyczasie szybko przygotować guacamole. Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą.
Podawać gorące placki z kleksem guacamole.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA