Placuszki cukiniowe z miętowym guacamole
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 łyżka soli
- ¼ - ½ szklanki mąki pszennej lub ryżowej
- ¼ szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczypiorku
- ¼ pęczka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- spora ilość soli i czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Miętowe guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 szalotki lub ½ białej cebuli
- kilka gałązek kolendry
- kilka gałązek mięty
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól oraz czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce, obsypać solą i odłożyć na przynajmniej pół godziny.
Po upływie tego czasu z cukinii wycisnąć jak najwięcej wody i przełożyć do miski.
Zioła, czosnek oraz kapary bardzo drobno posiekać i dodać do cukinii wraz z resztą składników. Bardzo dokładnie wyrobić przy pomocy dłoni, a następnie dłonie umyć i formować kotleciki.
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotleciki. Smażyć z każdej strony po 2 - 3 minuty, następnie odkładać na papierowy ręcznik.
W międzyczasie szybko przygotować guacamole. Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą.
Podawać gorące placki z kleksem guacamole.
Po upływie tego czasu z cukinii wycisnąć jak najwięcej wody i przełożyć do miski.
Zioła, czosnek oraz kapary bardzo drobno posiekać i dodać do cukinii wraz z resztą składników. Bardzo dokładnie wyrobić przy pomocy dłoni, a następnie dłonie umyć i formować kotleciki.
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotleciki. Smażyć z każdej strony po 2 - 3 minuty, następnie odkładać na papierowy ręcznik.
W międzyczasie szybko przygotować guacamole. Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą.
Podawać gorące placki z kleksem guacamole.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W