Souvlaki drobiowe
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 500 ml wody
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
- 2 liście laurowe
- kilka kulek pieprzu czarnego
- 1 papryczka chili
- sól
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka oregano
- oliwa
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy miód, sok z cytryny i startą z niej skórkę, dorzucamy liście laurowe, całe ząbki czosnku, pieprz, oregano, papryczkę i gałązki ziół. Całość doprawiamy 1 czubatą łyżeczką soli i zagotowujemy. Marynatę pozostawiamy do wystudzenia.
W tym czasie kroimy piersi z kurczaka w grube kawałki albo w długie, grube paski. Przekładamy je do wystudzonej marynaty i pozostawiamy na co najmniej godzinę (lub całą noc). Następnie odcedzamy mięso, nadziewamy na patyczki do szaszłyków, skrapiamy oliwą.
Patelnię grillową rozgrzewamy bardzo mocno, układamy na niej patyczki z mięsem i grillujemy do czasu, aż pojawią się ładne, brązowe paski. Obracamy, co jakiś czas i serwujemy z podgrzanymi w piecu plackami pita oraz z sałatą, krążkami cebuli i jogurtem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź