Serce renifera z maliną moroszką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Sałatka:
- 1 serce renifera
- 2 duże marchewki w różnych kolorach (około 200 g), obrane
- ½ brukwi (około 100 g), obranej
- 100 ml borówek lub jagód bażyny
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
Dressing:
- ½ brukwi (około 100 g), obranej i pokrojonej w kosteczkę
- 100 ml maliny moroszki
- 100 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka nasion dzięglu
- ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- kwiaty rzeżuchy łąkowej do dekoracji (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Serce oczyścić z żyłek i tłuszczu, usmażyć na oleju rzepakowym – powinno być średnio krwiste. Posolić, do smaku i odłożyć na kilka minut, a następnie pokroić w cienkie plastry.
Za pomocą szatkownicy pokroić marchewki, brukiew i cebulę w cienkie wstążki.
Przygotować dressing – smażyć na oleju cebulę i brukiew pokrojoną w kostkę wraz z nasionami dzięgla, aż warzywa zmiękną. Dodać ocet, miód i moroszkę.
Wymieszać w miseczce paski surowych warzyw z dressingiem.
Podawać paski serca na sałatce, udekorować borówkami lub jagodami bażyny i kwiatami rzeżuchy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W