Serce renifera z maliną moroszką

Serce renifera z maliną moroszką
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 3)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Sałatka:
  • 1 serce renifera
  • 2 duże marchewki w różnych kolorach (około 200 g), obrane
  • ½ brukwi (około 100 g), obranej
  • 100 ml borówek lub jagód bażyny
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
Dressing:
  • ½ brukwi (około 100 g), obranej i pokrojonej w kosteczkę
  • 100 ml maliny moroszki
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka nasion dzięglu
  • ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • kwiaty rzeżuchy łąkowej do dekoracji (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Serce oczyścić z żyłek i tłuszczu, usmażyć na oleju rzepakowym – powinno być średnio krwiste. Posolić, do smaku i odłożyć na kilka minut, a następnie pokroić w cienkie plastry.

Za pomocą szatkownicy pokroić marchewki, brukiew i cebulę w cienkie wstążki.

Przygotować dressing – smażyć na oleju cebulę i brukiew pokrojoną w kostkę wraz z nasionami dzięgla, aż warzywa zmiękną. Dodać ocet, miód i moroszkę.
Wymieszać w miseczce paski surowych warzyw z dressingiem.
Podawać paski serca na sałatce, udekorować borówkami lub jagodami bażyny i kwiatami rzeżuchy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA