Pierś kurczaka z kalafiorem i czerwoną salsą

Pierś kurczaka z kalafiorem i czerwoną salsą
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • biały i z jędrną łodygą
  • (około 450 g
  • bez zielonych liści
  • podzielony na małe różyczki
  • 3 łyżki masła
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 połówki piersi kurczaka bez kości (po 180 g)
  • 3 łyżki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Doprowadzić do wrzenia 1 ½ szklanki wody w nierdzewnym rondlu. Wrzucić różyczki kalafiora. Przykryć i gotować na ostrym ogniu przez 10 do 12 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki. Odlać wodę. Dodać 2 łyżki masła i po ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Nożem pokroić na dość grube kawałki. Odstawić na bok do czasu podania. Na 10 minut przed podaniem, posypać piersi kurczaka pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprzu. Ułożyć mięso w pojedynczej warstwie na patelni. Dodać pozostałą łyżkę masła i wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć starannie. Dusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia. Przykryć i odstawić na bok na 3-4 minuty. Mięso się będzie dusiło, a gotujący zdąży przyrządzić sos.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA