Pastisio a'la Marieta
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 400 g makaronu penne lub innych prostych, grubszych rurek
- 750 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu wołowego
Beszamel:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- ok. 1 litr mleka
- sól, pieprz
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- 120 g startego, twardego żółtego, greckiego sera np. kefalotiri ew. parmezan, gruyere
- 4 jaja
- ½ pęczka pietruszki
- ok. 70 g greckiej fety
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy ją na rozgrzanej oliwie, dodajemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy całość. Dodajemy pokrojony w plasterki lub w drobną kostkę czosnek i krótko razem smażymy. Dodajemy tymianek, koncentrat pomidorowy, przesmażamy chwilę i dodajemy mięso. Przesmażamy dzieląc mięso na mniejsze kawałki, do czasu, aż ładnie zbrązowieje. Następnie podlewamy bulionem, zmniejszamy gaz i podsmażamy jeszcze 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy beszamel. W rondlu rozgrzewamy masło, jak się rozpuści przesmażamy na nim mąkę, ciągle mieszamy, aby pozbyć się grudek. Następnie ściągamy całość z gazu i dolewamy ciepłe mleko, najlepiej partiami, i cały czas mieszamy rózgą. Sos powinien być gładki i aksamitny. Wstawiamy z powrotem na gaz i podgrzewamy, aż zacznie bulgotać (pamiętamy o mieszaniu!). Do gorącego sosu dodajemy sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową i mieszamy, następnie partiami dodajemy ok. 100 g startego sera i rozpuszczamy go w ciepłym sosie. Na koniec dodajemy 2 całe jaja lub same żółtka i szybko mieszamy, żeby się nie ścięły.
Ugotowany makaron mieszamy z jajami, pokruszoną fetą i częścią poszatkowanej pietruszki. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Dużą chochlę gotowego sosu wlewamy do mięsa, dodajemy pozostałą pietruszkę i mieszamy. Następnie wylewamy całość na spód z makaronu. Wyrównujemy wierzch i przykrywamy go pozostałym sosem beszamelowym. Ponownie wyrównujemy wierzch, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40-45 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Kroimy dopiero po wystudzeniu, jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach, lub nakładamy szeroką łyżką gorące.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź