Duszona łopatka z dzika z cebulkami i pieprzem podana z kwaśną czerwoną kapustą

Duszona łopatka z dzika z cebulkami
Oceń przepis:
142 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • łopatka z dzika z kością lub bez – dzik najlepiej do 3 roku życia

Marynata:

  • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • dwa goździki
  • 2 ziarna jałowca lekko rozgniecione
  • kilka ziaren kolendry uprażonych na suchej patelni
  • kilka gałązek majeranku lub łyżka startego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sporo ziaren pieprzu
  • 1,5 szklanki wody

Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty do dzika gotuj na bardzo małym ogniu około 5 min i ostudź. Łopatkę z dzika umyj, osusz i zalej marynatą. Wstaw do lodówki na 2 - 3 dni, co jakiś czas przewracając.
Po upływie czasu, dzika w marynacie włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piecz około 5 - 6 godzin. W tym czasie w rondlu rozgrzej masło i wrzuć do smażenia drobno posiekaną kapustę. Do kapusty dodaj od razu ocet i cukier, smaż aż zmięknie i zmniejszy objętość. Dodaj pozostałe składniki i duś aż płyn odparuje. Podawaj na półmisku pokrojonego dzika a obok kapustę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA