Duszona łopatka z dzika z cebulkami i pieprzem podana z kwaśną czerwoną kapustą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- łopatka z dzika z kością lub bez – dzik najlepiej do 3 roku życia
Marynata:
- 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru
- dwa goździki
- 2 ziarna jałowca lekko rozgniecione
- kilka ziaren kolendry uprażonych na suchej patelni
- kilka gałązek majeranku lub łyżka startego
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sporo ziaren pieprzu
- 1,5 szklanki wody
Dodatkowo:
- 5 - 6 cebul średniej wielkości
- czerwona kapusta średniej wielkości
- ocet najlepiej z cydru, ale może być dobry winny – ile kto lubi
- kilka rodzynek wcześniej namoczonych w szklance czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- pół szklanki wody
- łyżka brązowego cukru
- kilka łyżek sosu z pieczenia dzika
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty do dzika gotuj na bardzo małym ogniu około 5 min i ostudź. Łopatkę z dzika umyj, osusz i zalej marynatą. Wstaw do lodówki na 2 - 3 dni, co jakiś czas przewracając.
Po upływie czasu, dzika w marynacie włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piecz około 5 - 6 godzin. W tym czasie w rondlu rozgrzej masło i wrzuć do smażenia drobno posiekaną kapustę. Do kapusty dodaj od razu ocet i cukier, smaż aż zmięknie i zmniejszy objętość. Dodaj pozostałe składniki i duś aż płyn odparuje. Podawaj na półmisku pokrojonego dzika a obok kapustę.
Po upływie czasu, dzika w marynacie włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piecz około 5 - 6 godzin. W tym czasie w rondlu rozgrzej masło i wrzuć do smażenia drobno posiekaną kapustę. Do kapusty dodaj od razu ocet i cukier, smaż aż zmięknie i zmniejszy objętość. Dodaj pozostałe składniki i duś aż płyn odparuje. Podawaj na półmisku pokrojonego dzika a obok kapustę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W