Stek z rostbefu z sosem z zielonego pieprzu
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 steki z rostbefu 180 g każdy
- 1/3 szklanki zielonego pieprzu w zalewie
- 1 szalotka
- ½ butelki czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 kostki masła
- mąka
- sól
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na lekko posmarowanej olejem patelni smaż nieposolone steki na niezbyt ostrym ogniu. Gdy osiągną odpowiednie wysmażenie, przełóż nie nakłuwając na deskę by odpoczęły. Na tej samej patelni zeszklij na łyżce masła posiekaną szalotkę i dodaj rozgniecione ziarna zielonego pieprzu. Dodaj wino i odparuj 80 % płynu. Masło pokrój w kostkę i obtocz w mące. Dodaj mieszając stopniowo po kawałku masła do sosu tak, by powstała emulsja. Podaj sos ze stekami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W