Kartacze z grzybami i kindziukiem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
Farsz:
- 200 g kindziuka
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 szklanka startego, żółtego sera
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Do podania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 15-20 minut, odsączamy i kroimy bardzo drobno. Cebulkę szatkujemy drobno i przesmażamy na maśle, jak zmięknie i się zeszkli, dodajemy do niej grzyby i smażymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy ją do miski. Kaszę gotujemy na sypko, czosnek ucieramy z solą na pastę, a kindziuk kroimy bardzo drobno. Razem ze startym serem dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy pieprzem ziołowym, tymiankiem i mieszamy z surowym jajem. Ziemniaki dzielimy na trzy części: jedną gotujemy w mundurkach, a pozostałe ścieramy surowe na tarce na bardzo drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Odciskamy je sicie przykrytym gazą, staramy się wycisnąć ile się da wody z ziemniaków. Wodę odstawiamy, aż oddzieli się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Razem z surowymi ziemniakami, mąką ziemniaczaną i 1 łyżeczką soli wyrabiamy na gładkie ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę, doprawiamy ją solą. Z ciasta ziemniaczanego odrywamy spory kawałek, formujemy na dłoniach placek i nakładamy na środek sporą łyżkę farszu. Zlepiamy nadając kształt kulki lub podłużnego kartacza. Gotujemy partiami w wodzie, która nie gotuje się zbyt mocno. Po ok 15 minutach kluska powinna być gotowa. Podajemy okraszone cebulką, cebulką ze skwarkami lub ze śmietaną i nacią pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź