Ajerkoniak
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 8 dużych bardzo świeżych jaj (wykorzystamy same żółtka)
- ok. 200 g drobnego cukru do wypieków ew. cukru pudru
- 500 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego!)
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 350 ml spirytusu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka zostawiamy na inny deser np. bezę, można je zamrozić. Do żółtek dosypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż cały cukier się rozpuści, masa znacznie pojaśnieje i zgęstnieje. Powinna być jasna i puszysta.
Nie przerywając miksowania dodajemy cukier z wanilią i powoli dolewamy mleko, najlepiej cienką stróżką. Następnie zmniejszamy obroty miksera i po łyżeczce wlewamy spirytus. To bardzo istotne, by wlewać alkohol po troszeczku, w przeciwnym wypadku likier się zważy.
Przelewamy likier do eleganckiej karafki i trzymamy w lodówce nawet 6 miesięcy. Najsmaczniejszy jest schłodzony i po minimum 7 dniach od przygotowania, w trakcie stania w lodówce zgęstnieje. Przed nalaniem do kieliszków warto go lekko zamieszać.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź